Rijden in Nederland

Nederland mag dan bekend staan ​​als fietsland, Nederland heeft ook een indrukwekkende wegeninfrastructuur en een van de dichtste autosnelwegen netwerken ter wereld. Als u echter van plan bent om in het land te rijden, moet u bekend raken met de verschillende verkeersregels en -voorschriften.

Nederland is een klein land met een uitgebreid en goed onderhouden wegennet. Snelwegen verbinden alle grote steden, waardoor het gemakkelijk is om van en naar verschillende steden, regio’s en zelfs buurlanden te rijden. In veel opzichten is autorijden in Nederland vergelijkbaar met autorijden in andere Europese landen en automobilisten rijden aan de rechterkant van de weg.

Het autobezit in Nederland is erg hoog en in 2020 waren er 8,7 miljoen personenauto’s in het land, waarvan bijna 50% van de bevolking er een had.

De belangrijkste toezichthoudende instantie voor het wegvervoer in Nederland is de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij zijn verantwoordelijk voor taken met betrekking tot het verlenen van vergunningen voor voertuigen, het bewaken van de staat van voertuigen en het uitgeven van voertuigdocumentatie.

Nederland is de thuisbasis van een van ‘s werelds grootste elektrische oplaadinfrastructuurnetwerken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een emissievrije doelstelling gesteld voor alle nieuwe personenauto’s in 2030.

Wie mag rijden in Nederland?

Om legaal in Nederland te mogen rijden, moet u minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een volledig geldig rijbewijs, ook wel rijbewijs genoemd. Verder dient u een WA-verzekering, een tenaamstellings- of tenaamstellingscode en een kentekenbewijs (kentekencard of kentekenbewijs) te hebben.

Expats mogen tot een bepaalde tijd in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs. Als uw rijbewijs is afgegeven in een EU/EFT-land, kunt u uw buitenlands rijbewijs 15 jaar blijven gebruiken. Als uw rijbewijs echter is afgegeven in een land buiten een EU/EFTA-land, kunt u uw rijbewijs slechts 185 dagen gebruiken nadat u zich voor het eerst heeft ingeschreven bij uw gemeente in Nederland.

Nederlands rijbewijs

Alle bestuurders in Nederland moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs afgegeven door de RDW. Er zijn verschillende soorten Nederlandse rijbewijzen die het gebruik van een andere categorie voertuigen toestaan. Deze omvatten categorieën:

A – motorfietsen

B – auto’s en andere auto’s

C-vrachtwagens

D – bussen

T-land- en bosbouwtrekkers

Meer informatie over deze categorieën vindt u op de website van de RDW.

Rijbewijs halen

De minimumleeftijd voor het behalen van een volledig rijbewijs in Nederland is 18 jaar. Een landelijke regeling stelt u echter in staat om op 16-jarige leeftijd met rijlessen te beginnen. Vanaf 17 jaar mag je rijden onder begeleiding van een RDW-geregistreerde voogd, ook wel begeleider genoemd, tot je 18 wordt. Als je hulp nodig hebt bij het autorijden, overweeg dan scholen zoals rijschool utrecht.

Nadat u voor de eerste keer bent geslaagd voor uw rijexamen, krijgt u van de RDW een beginnersrijbewijs. Dit rijbewijs is vijf tot zeven jaar geldig, afhankelijk van uw leeftijd. Een nieuw rijbewijs kost maximaal € 38,83.

Om je rijbewijs te halen moet je het volgende doen:

Selecteer een rijschool om rijlessen te nemen

Behaal je theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

U moet ook een gezondheidsbeoordeling ondergaan om te bevestigen dat u fysiek en mentaal in staat bent om te rijden

Vraag een rijbewijs aan bij uw gemeente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *