Pulsoximetrie ‘s nachts gebruiken tijdens de behandeling van obstructieve slaapapneu

Sleep Disordered Breathing (SDB) omvat OSA en maakt deel uit van de reikwijdte van temporomandibulaire aandoeningen (TMD). SDB niet overwegen zou een belangrijke factor in de pathologie van TMD negeren. Succesvolle behandeling van SDB kan niet alleen jaren aan het leven van een patiënt toevoegen, het kan ook de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

De meest gebruikelijke behandeling voor OSA is continue positieve luchtwegdruktherapie (CPAP), voorgeschreven door een arts. Een CPAP-masker wordt over de neus (en soms ook de mond) gedragen en het masker is verbonden met een slang die zachtjes luchtdruk in de keel geeft om de luchtweg open te houden tijdens de slaap. Studies hebben echter aangetoond dat meer dan de helft van alle patiënten die een CPAP-apparaat gebruiken, er binnen een jaar mee stoppen vanwege ongemak.

Als alternatief voor CPAP-behandeling voor OSA-behandeling, wordt orale apparaattherapie (OAT) vaak toegepast door beoefenaars van tandheelkundige slaapgeneeskunde, in samenwerking met verwijzende slaapartsen. Bij OAT draagt de patiënt een onderkaakspalk, een mondbeschermerachtig apparaat dat de onderkaak naar voren positioneert om de luchtweg de hele nacht door continu te openen. Studies hebben aangetoond dat patiënten beter voldoen aan OAT dan aan CPAP. De American Academy of Sleep Medicine Lormetazepam met iDeal zonder recept kopen beveelt orale slaapapparatuur aan als eerstelijnsbehandelingsopties voor mensen met milde en matige niveaus van slaapapneu en voor personen die CPAP-intolerant zijn.

Nachtelijke pulsoximetriebewaking is essentieel om de effectiviteit van OAT voor OSA-behandeling vooraf te bevestigen. Een pulsoximeter bewaakt de hartslag van een patiënt en de zuurstofverzadiging van het bloed in arterieel bloed. Volgens de AADSM en de AASM is aangetoond dat nachtelijke pulsoximetrie een effectief hulpmiddel voor slaapscreening is dat wordt gebruikt om de respons op OAT te evalueren voordat patiënten worden teruggestuurd voor vervolgpolysomnografie (PSG) testen in een slaaplaboratorium.

Als specialist in orofaciale pijn en tandheelkundige slaapgeneeskunde worden mijn patiënten naar mij verwezen voor temporomandibulair gewrichtssyndroom (TMJ), hoofdpijn of slaapapneu. Nadat mijn patiënten zijn gediagnosticeerd door een gecertificeerde slaaparts, gebruik ik ‘s nachts pulsoximetriescreening om de MAS te beheren die ik gewoonlijk voorschrijf. Specifiek voor deze casestudy heb ik de Nonin Medical WristOx2®-polsoximeter en de nVISION®-gegevensbeheersoftware van Nonin gebruikt om de effectiviteit van het apparaat te controleren voordat mijn patiënten terugkeren naar hun arts voor een laatste PSG. Ik heb ontdekt dat de WristOx2 hiervoor het beste apparaat is.

De noodzaak om SDB, waaronder OSA, te diagnosticeren en te behandelen, is van cruciaal belang vanwege het grote aantal potentiële getroffen patiënten, de bijbehorende gezondheidsrisico’s (diabetes, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroerte, depressie) en de mogelijkheid van verminderde kwaliteit van leven (slechte concentratie, vermoeidheid, verhoogd risico op ongevallen).

Diagnose en behandeling van OSA hoeven niet te wachten tot de symptomen van de patiënt zo erg zijn dat ze naar de dokter moeten. Tandheelkunde heeft, als onderdeel van haar behandelingsstructuur, een jaarlijkse terugroepactie van patiënten. Dit biedt een kans voor tandartsen met slaapstoornissen om samen te werken met slaapartsen om de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren en de zorgkosten te verlagen door samen te werken om OSA op de juiste manier te diagnosticeren en te behandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *