Interacties tussen medicijnen en voedingssupplementen – Wat u moet weten over medicijnen en vitamines

Er wordt zoveel nieuws gemaakt over het voorkomen en de prevalentie van ziekten zoals kanker en aids; en van virussen zoals de vogelgriep en SARS dat men zich gemakkelijk zou kunnen vergissen door te denken dat mensen een soort zijn die risico loopt. Hoewel sommige van deze mogelijke pandemieën een ontnuchterende gedachte zijn, kunt u troost putten uit het feit dat we een kleinere kans hebben om een vernietigende diagnose te krijgen, en een grotere kans om deze te verslaan dan ooit tevoren. Dit is gedeeltelijk bereikt door de dubbele vooruitgang van de farmaceutische en voedingswetenschappen: we hebben een arsenaal aan zowel nutraceuticals als medicijnen voor preventie, behandeling en genezing.

Bij de laatste grote telling neemt 7,5% van de Amerikanen van 18 tot 44 jaar 3 of meer voorgeschreven medicijnen, dit loopt op tot maar liefst 47,6% bij degenen van 65 jaar of ouder. Tegelijkertijd gebruikt meer dan een derde van de Amerikaanse bevolking dagelijks Diazepam kopen voedingssupplementen en heeft meer dan 20% in de afgelopen 12 maanden een of andere vorm van natuurlijk product gebruikt. Wanneer deze statistieken worden samengesteld, zou het veilig zijn om aan te nemen dat veel mensen tegelijkertijd minstens één medicijn en minstens één nutraceuticals gebruiken. Een recent onderzoek schatte ook dat 70% van de patiënten hun arts niet vertelt dat ze een alternatieve behandeling voor hun problemen ondergaan. Problemen als depressie, astma, diabetes, artritis, allergieën, griep en hoge bloeddruk worden nu zo goed gekarakteriseerd en ondersteund door medicijnen dat artsen minder geneigd zijn om de aandoening of de persoon verder te onderzoeken.

Bijwerkingen van medicijnen zijn algemeen bekend met enorme rechtszaken zoals Vioxx die de industrie en het reguleringsproces in de schijnwerpers zetten. Interacties tussen geneesmiddelen zijn ook goed gedocumenteerd en er worden miljoenen dollars uitgegeven aan onderzoek en testen om precies uit te zoeken wat wel en niet gelijktijdig kan worden gebruikt. Als het echter om nutraceuticals gaat, hebben weinig mensen veel of geen kennis over wat er in het lichaam gebeurt als u deze samen met voorgeschreven medicijnen gebruikt. En met weinig formele training voor kruidenproducten of nutraceuticals op de medische school, kan uw arts meer in het duister tasten dan u.

Geneesmiddelsupplementen Interacties – Twee rechten kunnen een fout maken

Veel medicijnen worden uit het lichaam verwijderd door bepaalde enzymen in de lever, vooral die van een bepaalde familie genaamd cytochroom P450s. Deze enzymen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het afbreken van andere stoffen, zoals alcohol, voedingsstoffen en kruidenproducten. Deze specifieke enzymen kunnen worden tegengehouden door een nutraceutical die je hebt ingenomen af te breken, terwijl het medicijn veel langer in je bloedbaan zal circuleren dan de arts had gepland. Als u meerdere doses van het medicijn gebruikt, kan het zich opstapelen tot gevaarlijke niveaus, en als het medicijn een smal venster heeft tussen goede effecten en schade, is een overdosis een duidelijke mogelijkheid.

Een goed voorbeeld is digoxine, een cardiovasculair geneesmiddel. Als digoxine wordt ingenomen met zoethout, kunnen de niveaus van het medicijn in de bloedbaan verviervoudigd worden, de effecten en bijwerkingen zullen dramatisch toenemen tot een mogelijk dodelijk eindpunt.

Medicijnen en vitamines, kruiden of nutraceuticals kunnen ook samen een synergetisch effect hebben. Ze kunnen dezelfde reactie in uw lichaam veroorzaken of op de een of andere manier op elkaar inwerken om onverwachte en ongewenste resultaten te produceren. Dit kan gebeuren met het middel tegen angst, Alprazolam of Xanax. Wanneer Xanax wordt ingenomen met het populaire kruid Kava, ook gebruikt voor angst, kunnen ze een drastisch effect hebben op het centrale zenuwstelsel. De redenen zijn niet volledig bekend, maar ten minste één persoon is in het ziekenhuis opgenomen met ernstige psychische problemen door deze combinatie te gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *