Hypnose voor de bevalling: wat is het… en hoe werkt het?

Noem arbeid en bevalling aan een aanstaande moeder in haar laatste trimester, en de kans is groot dat haar hart sneller gaat kloppen, haar geest overspoelt met bezorgdheid en in sommige gevallen paniek. Ze weet dat de dag komt waarop een kracht die veel groter is dan zijzelf het over zal nemen en haar lichaam zichzelf volledig zal regeren. Voor sommige vrouwen is dit een zeer beangstigende gebeurtenis, maar voor hypno-moms is het slechts een uitdaging.

Deze wijze vrouwen gebruiken hypnose om pijn en angst uit de geboorte-ervaring te verwijderen. In het verleden riep het woord ‘hypnose’ beelden op van podiumhypnotiseurs die Elvis opnieuw creëerden of anderen betoverden in gênante situaties. Nu is het gebruikelijk dat hypnose therapeutisch wordt gebruikt op veel gebieden van de geneeskunde, tandheelkundige anesthesie en persoonlijke therapiesessies. Toch zijn er veel misvattingen over hypnose die degenen die dit krachtige hulpmiddel overwegen, kunnen ontmoedigen. Hier zijn een paar FEITEN: (zie onze pagina over hypnose voor meer informatie)

* Alle hypnose is zelfhypnose; de hypnotherapeut is slechts de gids. Een persoon kiest ervoor om in een hypnotische staat te komen, erin te blijven en eruit te komen wanneer hij wil.

* Ongeveer 90-95% van de bevolking kan worden gehypnotiseerd. Bereidheid, geloof en motivatie hebben grote invloed op hypnotiseerbaarheid.

* Tijdens hypnose slaap je niet en ben je niet bewusteloos, en zal je altijd “naar buiten komen” wanneer je dat wenst.

* Mensen met een sterkere geest en een sterkere wil zijn gemakkelijker te hypnotiseren; niet andersom, zoals vaak wordt aangenomen.

* U kunt niet gedwongen worden informatie vrij te geven of iets tegen uw wil te doen terwijl u onder hypnose bent.

*Hypnose is helemaal niet satanisch of religieus georiënteerd, maar een manier om je innerlijke geest op het positieve te richten.

Hoe zit het met hypnose voor de bevalling?

Hypnose wordt met groot succes gebruikt in medische en tandheelkundige procedures door patiënten met levensbedreigende allergieën voor anesthetica, waardoor ze operaties kunnen ondergaan zonder medicijnen en zonder pijn. We weten daarom dat de geest getraind kan worden om ongemak alleen als druk te ervaren, en dat wordt ook bereikt met Voorbereiden bevalling hypnose. Bovendien, hoe meer ontspanning de moeder ervaart tijdens de bevalling, hoe meer comfort ze zal hebben, en de diepte van ontspanning die nodig is, kan gemakkelijk worden bereikt met hypnose, aangezien fysieke ontspanning dagelijks wordt geleerd en geoefend ter voorbereiding op de geboorte met behulp van geleide visualisaties gevolgd door positieve hypnotische suggesties. Wanneer de kritische bewuste geest wordt omzeild met hypnose, kan de innerlijke geest letterlijk worden geherprogrammeerd om te geloven dat de geboorte comfortabel, gemakkelijk en vreugdevol zal zijn. Software voor je geest!

Angst en verwachting

In andere culturen wordt de bevalling beschouwd als een natuurlijke, normale gebeurtenis in het leven van een vrouw. De barende vrouwen krijgen steun van andere vrouwen en kinderen zijn vaak aanwezig om getuige te zijn van de gebeurtenis. Op deze manier wordt de geboorte gevierd en geëerd. Jonge meisjes groeien dan op met het geloofssysteem dat geboorte een positieve gebeurtenis is en hun verwachtingen van de bevalling weerspiegelen deze houding. Als gevolg hiervan zijn hun geboorten vergelijkbaar met hun voorgangers; zonder pijn en angst. Ze hebben een positieve verwachting van de bevalling. In onze cultuur is het juist het tegenovergestelde. Generaties lang is ons verteld dat het bevallen van een baby vele uren van pijnlijk kwellend werk is, om geconfronteerd te worden met angst en schroom. We hebben verhalen gehoord van goedbedoelende vrienden en familie die de rillingen over onze ruggengraat sturen, en zo gaat de erfenis verder. We ervaren pijn tijdens de bevalling, deels omdat we dat heel graag verwachten!

Bij het leren over hoe de geest het lichaam controleert, wordt het aanstaande paar geleerd om zich te omringen met alleen positieve mensen en berichten, om een positieve kijk op de bevalling te creëren en de verwachting dat hun geboorte de mooie, vredige ervaring zal zijn die ze willen. Sessies voor het opruimen van angst zijn een integraal onderdeel van dit proces, omdat ze elke persoon in staat stellen om zijn angsten aan te pakken, mogelijke oplossingen uit te werken en ze vervolgens los te laten. Angst tijdens de bevalling kan spanning veroorzaken, wat pijn veroorzaakt, dan meer angst, en de cyclus gaat door. Angst en ongerustheid kunnen ook adrenalineproductie in het lichaam veroorzaken, waardoor de bevalling disfunctioneel wordt, een veelvoorkomende reden voor een keizersnede. Vrijheid van angst kan een enorm verschil maken in de geboorte-ervaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *