Belangrijkste redenen waarom atleten een arts voor sportgeneeskunde zouden moeten raadplegen

Het leven van professionele atleten is niet gemakkelijk. Ze moeten voortdurend deelnemen aan intensieve oefeningen en trainingsactiviteiten om maximale prestaties te leveren voor een publiek.

Hoewel deze activiteiten cruciaal zijn voor atleten om in vorm te blijven, kunnen ze ook hun lichaam beschadigen.

Sportgeneeskunde is een groeiend gezondheidsgebied dat zich toelegt op de behandeling van verwondingen die verband houden met sport en lichaamsbeweging, zoals fracturen, ontwrichtingen, verstuikingen en verrekkingen, tendinitis, overtrainingssyndroom en degeneratieve ziekten.

Naast blessurebehandeling, richt het zich ook op het helpen van de atleten om hun prestaties te verbeteren om toekomstige blessures te voorkomen.

Ondanks dat het een relatief nieuw medisch specialisme is, is het essentieel geworden voor atleten dankzij het vermogen om aan hun specifieke behoeften en zorgen tegemoet te komen.

Wie is een sportgeneeskundige?

Een sportgeneeskundige is een gediplomeerd en opgeleid persoon die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van blessures die verband houden met atletische activiteiten.

Deze specialisten behandelen hun patiënten met fysiotherapie, orthopedische chirurgie, massagetherapie, oefeningen en andere technieken, zodat ze snel, veilig en met succes kunnen terugkeren naar het gewenste activiteitenniveau.

Ze leren de atleten ook over voeding om hen te helpen een optimaal niveau van gezondheid en fitheid te behouden en hun sportprestatiedoelen te bereiken.

Het team sportgeneeskunde bestaat uit sportfysiotherapeuten, sportmasseurs, sportorthopedisch chirurgen, sportpodologen, sporttrainers, sportdiëtisten, inspanningsfysiologen en sportbiomechanici.

Veel voorkomende sportblessures:

Enkele veel voorkomende sportblessures die atleten op het veld oplopen, zijn enkelverstuiking, liestrekking, hamstringblessure, knieblessure, tenniselleboog, achillespeesontsteking, hersenschudding, schouderblessure, heupbursitis, quadriceps-stam en scheenbeenspalken.

Ze kunnen ook de verergering van reeds bestaande gezondheidsproblemen zoals diabetes, astma, allergieën en artritis ervaren.

Redenen om naar een sportarts te gaan:

Er zijn veel redenen voor een sporter om naar een sportarts te gaan.

Laten we er een paar bekijken.

(1) zorg op maat:

Artsen in de sportgeneeskunde zijn speciaal opgeleide beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die een diepgaand begrip hebben van wat de effecten van een oefening op het lichaam van hun patiënt kunnen zijn. Samen met fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen ontwikkelen zij een behandeling op maat voor hun patiënt.

(2) Blessurepreventie:

Sportartsen kunnen de atleten deskundig advies geven over hoe blessures tijdens de training of het spel kunnen worden voorkomen en hoe de kans op het opnieuw opduiken van een eerdere blessure kan worden verminderd. Ze voeren ook fysieke onderzoeken voorafgaand aan deelname uit bij hun patiënten om te bepalen of ze fit genoeg zijn om sportactiviteiten te hervatten.

(3) Pijnbeheersing:

Sportblessures kunnen leiden tot verschillende orthopedische problemen die vaak chronische pijn veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt voor de atleten om terug te keren naar het spel en hun activiteiten uit te voeren.

Hoewel het primaire doel van sportartsen altijd is om de blessure te diagnosticeren, te behandelen en op te lossen, gebruiken ze ook pijnbeheersingstherapieën zoals elektrische stimulatie, spinale decompressie, voorgeschreven medicijnen en geïnjecteerde medicijnen, om hun patiënten te helpen de noodzaak van een operatie te voorkomen of uit te stellen en door te gaan hun dagelijkse bezigheden ongehinderd.

(4) Revalidatie:

Voor een atleet kan een terugkeer van een blessure een ingewikkeld en langdurig proces zijn. Als u merkt dat u door een blessure aan de kant wordt gezet, kan een sportarts u helpen uw beweging en functie te herstellen en snel weer op hetzelfde of een hoger niveau te komen.

(5) Verbetering van atletische prestaties:

Sportartsen diagnosticeren en behandelen ongemakkelijke omstandigheden om u te helpen uw maximale prestaties te leveren, zowel op als buiten het veld.

Ze stellen je ook oefeningen en technieken voor om je kracht en balans te verbeteren die bijdragen aan je succes als atleet.

(6) Verbetering van de algehele conditie:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *